Echipamentele militare ROMARM au fost expuse la evenimentul aniversar organizat de Forţele pentru Operaţii Speciale

ROMARM, reprezentantul industriei de apărare din România a participat la ceremonia de aniversare a Forţelor pentru Operaţii Speciale

Cu prilejul celor 20 ani de existență, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale a organizat la Târgul Mureș o expoziție în colaborare cu industria națională și internațională de apărare. În perioada 28 februarie – 2 martie 2023, în Cetatea Medievală Târgu Mureș au avut loc prezentări de tehnică și echipamente specifice Forțelor pentru Operații Speciale, multe dintre produsele prezentate fiind fabricate exclusiv în România, în cadrul filialelor ROMARM.

ROMARM, reprezentantul industriei de apărare din România a participat la ceremonia de aniversare a Forţelor pentru Operaţii Speciale

O parte din gama echipamentelor militare ROMARM au fost expuse la evenimentul aniversar organizat de Forţele pentru Operaţii Speciale.

Una dintre atracțiile evenimentului a constituit-o expoziția muniției și a armelor fabricate de filialele ROMARM, Uzina Mecanică Mija, Tohan, Uzina Mecanică Plopeni, Carfil, Fabrica de arme Cugir și UPS Dragomirești. Dintre produsele expuse, echipamentele compatibile NATO au prezentat o mare atracție, acestea fiind comercializate, atât intern, către Armata Română, Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS), dar și extern, către diverși parteneri din Europa, SUA, Africa sau Asia.

În ultima zi a evenimentului a fost organizată o ceremonie impresionantă, la care au participat peste 400 de militari și peste 30 de mijloace tehnice, inclusiv avioane, elicoptere militare și tancuri. Uzina Mecanică Moreni a expus transportorul blindat Saur 2, care a putut fi testat atât de militari, cât și de publicul larg.

Forțele pentru Operații Speciale, apreciate la nivel național și internațional

În cadrul ceremoniei din 1 martie, un moment deosebit l-a constituit parașutarea drapelelor României, NATO și al Forțelor pentru Operații Speciale. La eveniment au participat înalte oficialități, atât din partea Guvernului României, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, cât și generali şi amirali din conducerea structurilor centrale ale MApN, precum şi personal militar în activitate, în rezervă şi în retragere din structurile FOS şi alte structuri ale MApN. Prim ministrul României Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și Comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, general maior Dacian Tiberiu Şerban au celebrat momentul alături de Forțele pentru Operaţii Speciale și reprezentații ai industriei de apărare din România.

Guvernul României susține procesul de modernizare al Armatei Române și industria de apărare locală

Prim ministrul Nicolae Ciucă a subliniat rolul pe care îl au Forțele Speciale în garantarea securității naționale și că își dorește să susţină în continuare modernizarea Armatei României, accentuând faptul că “majorarea procentului din PIB pentru apărare la 2,5% are un aport considerabil şi pentru înzestrarea cu echipamente şi tehnică militară modernă”.

Ziua de 1 martie 2023 a fost celebrată de ROMARM, organizatori și invitați într-un mod deosebit și relevant pentru importanța momentului, acesta fiind un punct de referință în istoria Armatei României, care marchează înființarea la Târgu Mureș a Batalionului 1 Forțe Speciale, prima structură de operații speciale din țară.

Evenimentul a fost un succes, care a onorat cu adevărat aniversarea celor 20 de ani de activitate ai Forțelor pentru Operații Speciale Târgu Mureș. Dorim să ne exprimăm recunoștința pentru interesul acordat de Guvernul României companiilor din industria de apărare locală și pentru sprijinul deosebit al echipei ROMARM.