Memorandum semnat pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în țară
Autoritățile române au semnat pe 4 mai 2022, un memorandum între Compania Națională ROMARM, Electromecanica Ploiești și Raytheon Missiles & Defense, document în baza căruia Electromecanica Ploiești și Raytheon vor fabrica în România rachete interceptoare SkyCeptor.
La semnarea memorandumului au fost prezenți Wesley D. Kremer, președintele companiei americane Raytheon, ministrul Economiei Florin Spătaru, ministrul Apărării Vasile Dîncu, Gabriel Țuțu, Directorul General ROMARM și mangementul companiei Electromecanica S.A.
Rachetele vor fi fabricate la filiala ROMARM din Ploiești și vor fi livrate pe piața internă și externă, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul ceremoniei de semnare.
Acest memorandum are o mare importanță pentru industria de apărare, aspect subliniat și de Gabriel Țuțu, Directorul General ROMARM, în cadrul conferinței de presă. „Proiectul de astăzi reprezintă un prim pas pentru revigorarea producției de rachete militare în România(…), iar prin semnarea acestui memorandum astăzi, cu unul dintre cei mai mari producători mondiali de rachete, ne încadrăm în planul pe care Ministerul Economiei împreună cu ROMARM-ul și l-a propus, de revigorare a producției de rachete militare și nu numai”.
Rachetele interceptoare SkyCeptor sunt adaptate pentru sistemul Patriot
O variantă a rachetei hit-to-kill Stunner, interceptorul SkyCeptor este dezvoltat pentru a învinge rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune și alte amenințări avansate de apărare aeriană, potrivit informațiilor postate pe site-ul Raytheon.
SkyCeptor este un interceptor avansat cu misiuni multiple, conceput pentru a fi inserat „plug-and-play” în Patriot sau în alte sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă.
În alți termeni, SkyCeptor este un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră şi este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Patriot Air&Missiles Defense”, a declarat preşedintele companiei americane Raytheon, Wesley D. Kremer.
România își dezvoltă industria de apărare: avantajele noului parteneriat
Potrivit ministrului Economiei, memorandumul este doar un prim pas în dezvoltarea parteneriatului strategic pe termen lung între Electromecanica Ploiești, ROMARM și Raytheon.
“România va deveni prima ţară care ar putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian şi antirachetă Patriot produs de Raytheon Missiles & Defense o divizie a Raytheon Technologies.”, a declarat ministrul Economiei Florin Spătaru la ceremonia de semnarea de la sediul Electromecanica Ploiești. La rândul său, Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu a afirmat că “…Electromecanica Ploieşti este un partener şi poate fi un partener pentru un atât de important jucător pe piaţa mondială a apărării. Raytheon Technologies este pentru Ministerul Apărării Naţionale un partener foarte important, avem foarte multe proiecte de achiziţii, avem colaborări excepţionale cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa industriei de apărare mondială”.
În cadrul evenimentului, președintele Raytheon Missiles & Defence, Wesley D. Kramer, a declarat că salută semnarea acestui memorandum de înțelegere, care reprezintă consolidarea parteneriatului pe termen lung cu Guvernul României în domeniul apărării, iar Ministrul Apărării Vasile Dîncu a afimat că industria românească de apărare are „toate energiile interne” pentru a redeveni o importantă piesă a economiei naţionale.
Memorandumul este doar un prim pas în dezvoltarea parteneriatului strategic pe termen lung între Electromecanica Ploieşti, ROMARM şi Raytheon.
Raytheon Missiles & Defense, un partener strategic
Raytheon Missiles & Defense este una dintre cele patru divizii din cadrul Raytheon Technologies. Cu sediul central în Tucson, Arizona, compania produce un portofoliu larg de tehnologii avansate, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, arme de precizie, radare și sisteme de comandă și control.
Pentru ROMARM și Electromecanica Ploiești, dar și pentru ROMÂNIA, memorandumul este doar un prim pas în dezvoltarea parteneriatului strategic pe termen lung cu Raytheon, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul ceremoniei de semnare.