Eveniment aniversar – 85 de ani de continuitate și performanță românească

Uzina Mecanică Plopeni a implinit 85 de ani de continuitate si performanță românească în domeniul producției de armament.

Înființată în 1937 sub numele de Fabrica Mărgineanca, unitatea a deservit de-a lungul timpului producția de muniție și artilerie de război. Aici au fost produse muniții pentru artilerie, aruncătoare de grenade, instalații pentru crearea culoarelor în câmpurile de mine, submuniții pentru loviturile cu rază de acțiune mare, diverse sisteme pirotehnice pentru piețe din Statele Unite, Uniunea Europeană și Asia.
În 2000, după o serie de reorganizări și redenumiri, Uzina Mecanică Plopeni a primit personalitate juridică și a devenit filială a Companiei Naționale ROMARM.

Lovitura 30 mm pentru instalațiile navale AK 306 și AK 630, modele tip:

HE-I, HE-T, TP-T, TP

produs În Uzina Mecanică Plopeni

Uzina Mecanică Plopeni S.A este în continuare un operator economic cu tradiție și experiență în fabricarea muniției de artilerie având ca principal obiect de activitate fabricarea armamentului și muniției.
De la începutul activității și până în prezent, Uzina Mecanică Plopeni SA a asimilat și fabricat o gamă variată de muniție de artilerie calibrul 23 – 152 mm destinată satisfacerii cerințelor forțelor Sistemului Național de Apărare și ale beneficiarilor externi.

Evoluție și inovație în industria de apărare

În prezent, compania desfășoară mai multe proiecte de cercetare coordonate de ROMARM și realizate în parteneriat cu Centrul de Cercetare și Inovare pentru Forţele Navale și UEFISCIDI. Proiectele de cercetare se deruleaza conform Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (PNCDI).
În cadrul programului de cercetare-proiectare-fabricație desfășurat de Uzina Mecanică Plopeni au fost demarate procedurile de asimilare în fabricație a unor produse speciale destinate industriei de apărare care să respecte standardele NATO și care să fie în concordanță cu normele europene specifice domeniului militar. În plus, compania a demarat un program amplu privind dezvoltarea activității de cercetare aplicativă, dezvoltare industrială și transfer tehnologic în următoarele domenii: realizarea de produse forjate, matrițate, extrudate, laminate; proiectarea și fabricarea sculelor, dispozitivelor și verificatoarelor (scule pentru prelucrări mecanice prin așchiere, dar și pentru deformări plastice la cald și rece). De asemenea, se are în vedere asigurarea unui portofoliu de comenzi și contracte care să acopere capacitățile de producție, creșterea vânzărilor de produse speciale care să asigure pe termen mediu și lung un volum important de contracte și extinderea colaborărilor în domeniul furnizării de componente, subansamble și ansamble, către filialele Companiei Naționale Romarm S.A.

Unul dintre proiectele aflate în desfășurare implică dezvoltarea capacității de fabricare, la nivel industrial, a munițiilor de tip contramăsură termică (FLARE), în scopul asigurării necesarului de înzestrare al Forțelor Aeriene Române (instrucție, stoc), cât și pentru beneficiari externi.

Principala prioritate a filialei Uzina Mecanică Plopeni rămâne fabricarea produselor militare performante și oferirea unor servicii premium de tehnică militară, pentru a satisface nevoile și cerințele clienților.

Cultură organizațională deschisă și importanță strategică

Uzina Mecanică Plopeni promovează o cultură organizațională deschisă, cu accent pe securitatea și stabilitatea organizației și acordă o atenţie deosebită satisfacției angajaților și atmosferei de lucru. În acest sens dorim să mulțumim echipei și conducerii datorită cărora compania a înregistrat rezultate foarte bune.

Raportat la contextual actual, se confirmă faptul că industria națională de apărare este o industrie strategică, atât în ceea ce privește securitatea națională, cât și pentru economia românească.