ROMARM susține NATO ca reprezentant al industriei din domeniu, în cadrul conferinței ACT – NIAG

Grupul consultativ al industriei NATO - ACT

Reprezentanții ROMARM au participat la sfârșitul lunii aprilie la conferința organizată de Grupul consultativ al industriei NATO – ACT, reiterând pe această cale susținerea și interesele comune, ca parte integrantă a instrumentului de putere al Alianței prin intermediul bazei sale industriale de apărare.

ACT-NIAG_ROMARM supports

Contextul ACT-NIAG: Consolidarea relațiilor de interdependență între NATO și industria din domeniu

Considerat ca fiind „vocea industriei” Alianței, Grupul consultativ NATO pentru industrie oferă Comandamentului Aliat pentru Transformare o parte integrantă a instrumentului de putere al Alianței prin intermediul bazei sale industriale de apărare.

Grupul consultativ industrial al NATO, denumit NIAG, s-a reunit la NATO Allied Command Transformation din Norfolk, Virginia, pe data de 28 aprilie 2022.

Generalul Phillippe Lavigne, Comandantul Suprem Aliat al Transformării, a subliniat, la deschiderea evenimentului, importanța colaborării industriei de nișă vis-à-vis de conflictele armate, prin adoptarea unei noi mentalități, având în vedere faptul că NATO își propune să utilizeze tehnologii emergente și disruptive pentru a se adapta la nevoile militare.

„Inovarea poate fi găsită în companiile mici și mijlocii din toate țările NATO”, a declarat generalul Phillippe Lavigne. „Grupul consultativ industrial al NATO facilitează sprijinul nostru pentru a găsi inovația și pentru a ne propune o arhitectură deschisă relevantă și performantă pe care putem construi capabilități durabile.”

Printre ceilalți vorbitori ai conferinței s-au numărat dl Rudy Priem, președintele Grupului consultativ industrial al NATO, și amiralul Xavier Païtard, copreședinte al comunității de interese ACT-NIAG. Evenimentul a fost organizat de amiralul Demirbilek, adjunctul șefului adjunct al șefului de stat major al NATO pentru dezvoltarea capacităților din cadrul Comandamentului aliat de transformare.

Scurt istoric al organismului consultativ NIAG

Înființat în 1968, NIAG este un organism consultativ la nivel înalt format din industriași de rang înalt din țările Alianței și din țările partenere. Acesta consiliază NATO și Conferința directorilor naționali pentru armamente cu privire la aspecte critice privind chestiunile de cooperare în domeniul armamentelor și baza industrială și tehnologică a Alianței.

NIAG reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă prin care națiunile și agențiile NATO pot colabora cu industria. Acesta oferă un schimb de idei și opinii între cei 5 000 de membri din industrie și NATO.

Aceste parteneriate ajută NATO să găsească cea mai bună modalitate de a-și menține avantajul tehnologic, de a accelera implementarea noilor tehnologii și procese, de a accelera transformarea posturii Alianței și de a furniza cât mai curând posibil cele mai importante capacități.

Considerat „vocea industriei” Alianței, Grupul consultativ al industriei NATO reprezintă o parte integrantă a instrumentului de putere al Alianței prin intermediul bazei sale industriale de apărare.

La rândul său, Comandamentul Aliat pentru Transformare facilitează colaborarea prin intermediul Cadrului de interacțiune colaborativă, care permite schimbul de idei și soluții între ACT și industrie într-o manieră care nu implică achiziții publice.

Diferitele instrumente disponibile prin „Cadrul ACT-NIAG” oferă consultanță industrială de la nivel tehnic la nivel strategic, folosind setul său de instrumente care oferă trei categorii de sprijin: studii, acces la rețeaua industrială NIAG și reprezentare în exerciții și ateliere de lucru. Conferința a prezentat setul de instrumente „ACT-NIAG Framework”, a oferit studii de caz din 2021 și a discutat despre viitorul prototipării în 2023 și în anii următori.