Parteneriat ROMARM și Elbit Systems pentru producția sistemelor de comandă-control C4I și Cyber Intelligence

Tehnologia militară de ultimă generație este reprezentată de sistemele de comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii (C4I), sisteme care asigură suportul tehnic al conducerii operaţiilor militare. În acest sens, Compania Națională ROMARM a întreprins mai multe acțiuni începând cu luna august a anului curent, pentru identificarea oportunităților de cooperare existente în cadrul companiei Elbit Systems. Astfel, delegația ROMARM a vizitat divizia C4I and Cyber System, care se ocupă cu implementarea și producția de sisteme C4I și Cyber Intelligence.

În urma întâlnirilor și a evenimentului demonstrativ din luna octombrie – în cadrul căruia delegația companiei Elbit Systems și divizia C4I and Cyber System au prezentat aplicațiile practice ale sistemului C4I de comandă şi control Torch-XTM – ROMARM şi Elbit Systems au agreat un parteneriat pentru implementarea şi producţia tehnologiilor C4I şi Cyber Intelligence.

Cea mai nouă generaţie de tehnică militară din domeniu este reprezentată de sistemele de comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii (C4I), sisteme care asigură suportul tehnic al conducerii operaţiilor militare. În acest sens, Compania Națională ROMARM va coopera cu Elbit Systems, o companie lider în domeniile C4I şi Cyber Intelligence. Elbit Systems reprezintă unul dintre cei mai mari producători de echipamente militare şi civile din lume, care are câteva facilităţi de producţie şi dezvoltare în România.

Sursa foto: Elbit

MApN va achiziţiona un sistem C4I pentru Comandamentul Forţelor Întrunite

În perioada 2022 – 2024, Ministerul Apărării Naţionale intenţionează să achiziţioneze sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR – Sistemul Integrat de Comunicaţii şi Informatic (SICI) al sistemului C4ISR pentru Comandamentul Forţelor Întrunite (CFI).

Programul de înzestrare prevede realizarea unui SICI pentru Comandamentul Forţelor Întrunite care să asigure integrarea comandamentului de nivel operativ în procesul de conducere militară a structurii de forţe a Armatei României, atât pe timp de pace cât şi în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu, declararea stării de mobilizare sau a stării de război.

Avantajele sistemului Torch-X

Sistemul Torch-X de comandă și control dezvoltat de Elbit a fost testat de către reprezentanții delegației Elbit. Eficacitatea platformei de comandă și control TORCH-X a fost demonstrată cu succes și garantează îmbunătățirea performanței și interoperabilității în mai multe medii dintr-un scenariu operațional NATO.

Sursa foto: Elbit

Torch-XTM HQ optimizează activităţile operaţionale prin furnizarea de instrumente comune de conştientizare a situaţiei, de mesagerie, de diseminare a comenzilor şi de sprijin decizional pentru cartierele generale de la toate eşaloanele. Caracteristicile de sprijin decizional bazate pe inteligenţă artificială reduc sarcina cognitivă şi cresc ritmul operaţional. În plus, Torch-X HQ suportă fluxuri video în direct din mai multe surse cu capacităţi de realitate augmentată, aducând o vedere reală a bătăliei îmbunătăţită cu date în timp real pentru a creşte eficienţa şi siguranţa.

Sistemul de comandă Torch-XTM susţine serviciile de informaţii, operaţiile militare, sprijinul ofensiv, serviciul de sprijin în luptă (CSS) şi alte elemente de sprijin în luptă (CS). Torch-X HQ se integrează perfect cu centrele de comandă pentru adăposturi fixe şi mobile, platforme mobile şi forţe mobile demontate.

ROMARM și Elbit, o colaborare cu perspectivă

În conformitate cu strategia existentă la nivelul ROMARM, de identificare a unor noi oportunități de dezvoltare pe terţe pieţe şi a dorinţei de a asimila în producţie produse de ultimă generaţie cu o valoare adăugată mare, este salutară colaborarea cu Elbit Systems, unul dintre cei mai mari producători de echipamente militare și civile din lume. Pe această cale, mulțumim Ministerului Economiei și MapN-ului pentru implicare și pentru interesul de a reînnoi și de a revigora industria națională de apărare, dar și companiei Elbit Systems care face posibilă cooperarea și dezvoltarea în comun a unui sistem de comandă-control de ultimă generație.