Lansare oficială a noii sucursale ROMARM, Centrul de excelență în cercetare, dezvoltare și inovare București

Inaugurarea oficială a noii sucursale CN ROMARM SA, „Centrului de Excelență în Cercetare, Dezvoltare și Inovare” (CECDI)– București a fost marcată vineri, 16 decembrie 2022 prin vizita ministrului Economiei, Florin Marian Spătaru, la sediul companiei.

Centrul a fost înființat cu scopul de a desfășura activități de cercetare și transfer tehnologic în domeniul echipamentelor și tehnologiei militare.

Ministerul Economiei susține industria de apărare

În contextul geopolitic actual, dezvoltarea industriei de apărare din România este o cerință obligatorie, care este susținută la nivel guvernamental. În acest sens, Ministerul Economiei susține și promovează proiectele care pot aduce un plus de valoare industriei de apărare, iar crearea unui centru dedicat cercetării și inovării în domeniul armamentului este o inițiativă binevenită pentru România și Forțele Armate Române.

Misiunea „Centrului de Excelență în Cercetare, Dezvoltare și Inovare” București este de a răspunde cerințelor actuale ale pieței interne și externe, având ca obiectiv reformarea sau inovarea industriei de apărare. În perioada următoare, managementul centrului și-a propus să colaboreze cu parteneri din sectorul public şi privat în vederea accesării fondurilor structurale necesare dezvoltării industriilor de tip „dual use”, situație în care se regăsesc majoritatea filialelor ROMARM. Adițional, activitatea centrului va încuraja și promova retehnologizarea și modernizarea proceselor de producție din filialele ROMARM.

Momentul inaugural a fost marcat de o prezentare succintă a proiectelor finalizate în anul 2022, dar și a celor aflate în curs de implementare, cu mențiunea că specialiștii centrului sunt antrenați, atât în proiecte naționale, cât și internaționale.

În cadrul evenimentului, ministrul Economiei a subliniat că „…cercetarea rămâne un factor integrator al strategiilor, planurilor de înzestrare și de acțiune a forțelor armate ale țării noastre”.

La întâlnire au participat directorul general al ROMARM – Gabriel Țuțu, directorul CERDI – Ing. Valentin Cristea, Drd. Dipl. Ing. Botiș Horia-Răzvan – Șef Serviciu Dezvoltare Afaceri, Transfer Tehnologic, Inovare și Relații Internaționale, Cercetător științific Gr 2. Dr. Ing. Irina Carceanu, Ing. Mihai Bratu – Director de proiect, alături de ceilalți membrii ai echipei.

CN ROMARM SA va susține interesele noii sucursale, care aduce un suflu nou industriei de apărare și inovării unor produse de nișă, precum armament sau tehnică militară.